Zo maak je thuis een heerlijk Turks ontbijt klaar
Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Dat nemen ze in Türkiye wel erg letterlijk. Elke dag start er met een verrukkelijke maaltijd én een goed gesprek. Want niets is zo gezellig als samen uitgebreid ontbijten. Verwen jij jezelf en je huisgenoten graag eens met een Turks ontbijt? Zo pak je het aan!
‘De gouden maaltijd’, zo wordt het ontbijt in Türkiye ook wel genoemd. Want aan je dag beginnen, doe je het best met een hele reeks verse, smakelijke gerechten. Die geven je tonnen energie, zonder dat je met een loodzwaar gevoel van tafel gaat. Extra leuk: omdat het Turks ontbijt zo uitgebreid en gevarieerd is, ligt er voor iedereen wat lekkers op tafel.
Typisch Turks ontbijt
Maak je zelf een Turks ontbijt klaar? Haal dan deze ingrediënten in huis:
- Turks brood: net als wij Belgen zijn de Turken verlekkerd op een goed stuk brood. Bestel daarom wat ‘ekmek’ bij de Turkse bakker. Typisch voor dit witte brood zijn de krokante korst en het vederlichte kruim. Zet je tanden zeker ook in een stuk ‘simit’, oftewel sesambrood. Of waag je aan een gevulde ontbijtrol.
- Zoete en hartige dip: het brood beleggen? Dat doen de Turken met een zoete of hartige dip. Op tafel blinkt altijd wat verse honing. Die worden in Türkiye trouwens niet geserveerd in een potje, maar vers op de honingraat. Zet daarnaast enkele potjes huisgemaakte jam klaar. En haal wat ‘kaymak’ in huis, de Turkse variant op ingedikte room staat in onze supermarkten bekend als ‘clotted cream’.
- Een selectie witte kazen: elke ochtend blinken er tot wel vier verschillende witte kazen op de Turkse ontbijttafel. En die verrassen je elk met hun eigen, typische smaak. Zo doet ‘mihaliç’ wat aan Parmezaanse kaas denken terwijl ‘lor’ eerder op ricotta lijkt. De smeuïge ‘tulum’ proeft dan weer iets zouter heeft er vaak een rijpingsproces van drie tot zes maanden opzitten.
- Verse groenten en olijven: dat een Turks ontbijt ultragezond is, bewijzen de vele groenten op je bord. Zo smul je van een zuiders slaatje met tomaat, komkommer en paprika. En natuurlijk stil je de honger ook met een portie karaktervolle groene en zwarte olijven.
- Eieren: naast brood, hebben het Turks en het Belgisch ontbijt nog iets gemeenschappelijk. Eieren! Al worden deze in Türkiye ietwat anders bereid. Zo wordt er ’s morgens een pannetje ‘menemen’, een tongstrelend eiergerecht met tomaat, groene paprika en zout geserveerd.
- Turkse thee: haal je kleinste theeglaasjes uit je kast en zet ze op je rijkelijk gevulde tafel. Want een Turks ontbijt zonder dampende thee is simpelweg niet compleet. Turkse thee heeft een sterke smaak, al proeft hij nooit bitter. De thee zou zelfs erg gezond zijn. Zo stimuleert hij de bloedsomloop, wat het risico op hartproblemen zou doen dalen.
Turks Pişi gebak
Pannetje 'menemen'
Zo proeft een Turks ontbijt ... in Türkiye
Wat nóg beter is dan een Turks ontbijt bereiden? Een lokaal onbijt bestellen in Türkiye zelf. Afhankelijk van waar je verblijft, ziet dat er elke morgen een tikkeltje anders uit. Langs de Egeïsche kust, bijvoorbeeld, dip je je brood in olijfolie en artisanale jam van abrikozen, vijgen, aardbeien, citrusvruchten, aubergines of walnoten. Aan de Zwarte Zee speelt vers gebak dan weer een hoofdrol. Ook ‘kuymak’ staat er op het ochtendmenu. Deze puddingsoort wordt bereid met maïsmeel, boter en kaas.
De Anatolische stad Gaziantep houdt er zelfs een geheel eigen ontbijtcultuur op na. Naast de traditionele ingrediënten proef je er ook van ‘beyran soep’, wraps met kikkererwten, ‘cartlak kebab’ en ‘katmer’, een soort Turkse pannenkoek met pistache. De oosterste stad Van staat dan weer bekend om het extreem rijke ontbijt. Het bestaat uit gekruide kaas, ‘van çörek’ (een lokaal gebakje), ‘murtuğa’ (roerei met boter en meel) en ‘kavut’ (een soort halvah). Het zogenaamde Van-ontbijt is zo populair dat ze het ook elders in Türkiye serveren.
Typisch ontbijt uit de regio Trabzon
Voor meer inspiratie, neem een kijkje op www.goturkiye.com of de Go Türkiye Facebook pagina.