Theeplukken in Türkiye? Dat doe je nu!

In Türkiye is thee niet weg te denken uit het dagelijks leven. Van ontbijt tot diner, overal wordt thee gedronken. Met een jaarlijkse productie van 1,5 miljoen ton is Türkiye niet alleen een grootverbruiker maar ook een wereldspeler op de theemarkt. In 2022 werd Turkse thee, samen met die van Azerbeidzjan, opgenomen op de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Zelf thee plukken? Dat kan!

Rize thee en Simit

 

In de oostelijke Zwarte Zee-regio wordt thee drie keer per jaar geoogst: van mei tot juni, juli tot augustus, en september tot oktober. Rize, gevolgd door de provincies Artvin, Trabzon en Ordu, en delen van Giresun, zijn de belangrijkste productielocaties. Rize-thee, ook wel "groen goud" genoemd, staat bekend om zijn zuiverheid en unieke smaak, mede dankzij de sneeuw die op de bladeren valt. Deze thee heeft een geografische aanduiding en kenmerkt zich door een helderrode kleur en een aromatische smaak.

Rize thee tuinen

 

Bezoekers aan Rize kunnen de groene plateaus zoals Pokut, Ayder en Anzer verkennen en deelnemen aan de thee-oogst. Populair is het plukken van thee met theescharen en poseren in traditionele kleding. Onderweg geniet je van een kopje Rize-thee met een Rize-simit, een ander lokaal product. Voor vertrek kun je thee kopen als souvenir.

Rize Simit

 

Het zetten van Turkse thee gebeurt traditioneel met een dubbelgestapelde theepot van koper of messing. Water wordt gekookt in de onderste pot en daarna toegevoegd aan de bovenste pot met theebladeren. De thee wordt geserveerd in tulpvormige glazen kopjes, waarbij sterke thee uit de bovenste pot wordt verdund met kokend water uit de onderste pot, naar voorkeur van de drinker. Suiker wordt meestal apart geserveerd.

Turkse thee

 

Voor meer inspiratie, neem een kijkje op www.goturkiye.com of de Go Türkiye Facebook pagina.